Coperta

Data publicarii: 
14-06-2015
Autorul (er): 
Statul Major al Forţelor Aeriene

Continutul

»» WEBSITE-UL PUBLICAŢIEI««

 Bilanţul Forţelor Aeriene pe anul 2014

În data de 16 februarie 2015 a avut loc, la sediul Statului Major al Forţelor Aeriene, în prezenţa ministrului apărării naţionale, domnul Mircea DUŞA, şi a şefului Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel CIUCĂ, autoevaluarea activităţii Forţelor Aeriene în anul 2014.

Activitatea a constat într-o analiză realistă a stării tuturor capabilităţilor din Forţele Aeriene şi a posibilităţilor pe care categoria noastră de forţe le are pentru îndeplinirea misiunilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, obiectivul general al Statului Major al Forţelor Aeriene, în anul 2014, l-a reprezentat continuarea procesului de restabilire a capacităţii de luptă a structurilor planificate, menţinerea unei capacităţi operaţionale minimale pentru asigurarea reacţiei imediate şi realizarea, în termene, a angajamentelor militare asumate pe plan internaţional.

Conform şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-maior Laurian ANASTASOF, "anul 2014 a fost un an extrem de provocator, care ne-a obligat să căutăm mereu soluţii pentru rezolvarea problemelor generate de contextul regional deosebit de complex în care ne-am desfăşurat activitatea şi de nivelul resurselor la dispoziţie, încă insuficient".

Pentru îndeplinirea obiectivelor anului 2014, eforturile Forţelor Aeriene s-au concentrat, în mod deosebit, pe menţinerea capacităţii operaţionale pentru asigurarea reacţiei imediate şi îndeplinirea angajamentelor asumate pe plan internaţional, concomitent cu derularea celor trei programe de înzestrare: avion multirol, avion de transport scurt/ mediu curier C27J-SPARTAN şi sistem de rachete sol-aer cu bătaie medie – HAWK, etapa intermediară HAWK PIP III.

De remarcat faptul că Forţele Aeriene planifică, organizează şi execută opt din cele zece componente ale serviciului de luptă în Armata României, având forţe şi mijloace sub comandă NATO, dispuse echilibrat pe întreg teritoriul naţional, fiind în măsură să reacţioneze în baremele stabilite.

Numărul mare de acţiuni ale aviaţiei Federaţiei Ruse în bazinul Mării Negre a determinat creşterea substanţială a misiunilor executate cu forţele şi mijloacele din Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană. Astfel, în contextul crizei din Ucraina, Forţele Aeriene Române au executat o serie de opt misiuni CER DESCHIS, la solicitarea şi în cooperare cu partenerii din NATO.


SUMARUL EDIŢIEI

Bilanţul Forţelor Aeriene    p.4
Programul F-16    p.10
Interviu    p.14
Agenda    p.16
9 Mai – triplă semnificaţie    p.19
În focul luptelor aeriene    p.22
Dacian Warhawk    p.27
Evaluare NATO    p.32
Zbor deasupra Dobrogei    p.34
O istorie de 65 de ani    p.38
Muzeul Aviaţiei – un sfert de secol    p.47
Sprijinul naţiunii/gazdă    p.52
Simulatoarele C-27J Spartan    p.55
Alma Mater    p.58
Reporter la radiolocatorişti    p.64
La ceas aniversar    p.68
Portret de profesionist    p.70
Exerciţiu NATO    p.72
Mediterranean Caïmans    p.74
Opinia specialistului    p.78
Structuri de sprijin    p.83
Interferenţe    p.88

 

Citeşte şi:

Invazia ştirilor false
Publicat pe 26.10.2017
Ceea ce trebuia să se întâmple... s-a întâmplat. Armata a fost luată, din nou, în cătare, a fost pusă la colţ pe coji de nucă şi arătată cu degetul...
Cu toate că deocamdată este un post de radio pilot, cu numai două ore de ştiri pe zi (de luni până joi) iar celelalte 22 acoperite cu muzică, noul şi...